De workshop ‘macht van media’, gaat voornamelijk over beeldmanipulatie. Leerlingen leren wat de macht van media is door middel van een voorbereidende les, waarin gekeken wordt naar de geschiedenis van beeldmanipulatie en hoe dit werkt op globaal, nationaal en lokaal niveau. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag.

Ze bedenken wat voor soort vorm van beeldmanipulatie ze gaan toepassen en in welke vorm (dit kan een filmtrailer zijn maar ook een fictief reclame-filmpje). Vervolgens schrijven ze een draaiboek, verdelen ze de rollen en bedenken het storyboard. Na het filmen gaan de leerlingen zelf monteren op de laptops die DROPSTUFF.nl aanlevert. Op deze manier leren leerlingen hoe media kan manipuleren en overtuigen.


Algemeen
Via nieuwe mediatechnieken als de mobiele telefoon, internet en videoschermen in de openbare ruimte worden we continu voorzien van steeds meer beelden. Beelden die nieuws, meningen of producten moeten verkopen. En omdat nu ook werkelijk íedereen met een simpele klik zijn eigen (denk)beelden de wereld in kan sturen is er langzaam maar zeker een ‘digitale laag’ heel dominant geworden in ons alledaagse leven. Doordat iedereen van alles zegt en doet op het internet ontstaan er ook discussies over wat je wel en niet mag doen en zeggen.

Het blijkt dat jongeren niet altijd weten hoe ze hiermee om moeten en kunnen gaan. DROPSTUFF.nl wil met het DS_Educatieprogramma leerlingen stimuleren na te denken over ‘de macht van het beeld’ en hen leren zich kritisch te verhouden ten opzichte van al die beelden die ze binnenkrijgen.

Geschikt voor:
bovenbouw VMBO, HAVO & VWO + MBO

Tijdsduur:
300 minuten

Kosten:
450 euro

Zie voor meer informatie: DS_Educatieprogramma