Schrijf je eigen poplied!
De meeste tieners zijn elke dag met muziek bezig. Op hun smartphone of Ipod laten ze op straat de nieuwste hits aan elkaar horen. Veel van deze tieners dromen ervan om zelf een hit te schrijven, te rappen of te zingen. Ze weten alleen niet dat ze hun talenten daarvoor kunnen ontwikkelen! De workshop ‘Schrijf je eigen poplied’ is speciaal ontwikkeld om tieners hun eigen poplied te laten schrijven!
 

Uit welke onderdelen bestaat nou eigenlijk een lied? En wat maakt een goed liedje leuk en bijzonder?  Hoe maak ik van al mijn gedachten mooie zinnen, woorden en een goed rijmende liedtekst en lied? Tieners tot 16 jaar gaan met al deze vragen tijdens de workshops aan de slag. In groepjes maken ze tijdens 4 tot 8 workshops een liedtekst en lied.
De workshops worden gehouden in een buurthuis of tienercentrum. Samen met de workshop leider begeleidt de jongerenwerker de verschillende groepjes tieners.
 
Workshops
In de workshops wordt door de tieners zelf onder professionele begeleiding van Tune4u een liedtekst en lied  geschreven, gecomponeerd en opgenomen. Dit nummer kan gaan over de wijk, de school, de liefde of over andere dingen die spelen in het leven van de jongeren. Zelf mogen de jongeren het onderwerp bepalen. Aan de hand van de liedtekst wordt het lied geschreven. Daarbij mogen ze zelf gaan rappen, zingen, beats maken en/of instrumenten bespelen.
 
Studio en optreden
Met een mobile studio wordt het lied opgenomen waarna het in een professionele studio wordt afgemixed. Uiteindelijk krijgen de jongeren de kans om hun poplied te spelen op een podium voor een publiek! Tijdens dat optreden zal ook de eerste echte single CD van hun zelfgeschreven hit worden uitgereikt! Het project kan worden uitgebreid met het geven van een workshop over het maken van een echte videoclip of lipdub clip bij het lied.
 
Out of the box
Door de workshops leren de kinderen ‘out of de box’ na te denken, net een beetje anders dan normaal. ‘Ik wist niet dat ik zo creatief kon zijn’ is een veelgehoorde opmerking van de tieners. Al spelenderwijs komen ze erachter dat het helemaal niet moeilijk is en zelfs heel erg leuk is om je gedachten op rijm te zetten in een liedtekst en een lied daarvan te maken.
 
Het schrijven, uitvoeren en opnemen van de liedtekst en het lied bevordert de samenwerking tussen de tieners en stimuleert de eigenwaarde, de saamhorigheid onder de tieners en de binding met het centrum en de wijk.
 
Met dezelfde soort workshops geeft Tune4u ook  andere thema's en projecten een muzikaal gezicht zoals het leefbaarheidsproject ‘Schrijf een poplied over je wijk’, het project ‘Schrijf je eigen schoolpoplied’ voor basischolen, NME projecten als ‘Met de klas de boer op’ of ‘De boomfeestdag’. Foto’s en filmpjes van diverse projecten zijn te bekijken op de site www.tune4u.nl
 
Muzikale groeten van;
 
Marco Emmerig
info@tune4u.nl
06-39695710 / 075-6411191