Borstbeeld Comenius
Gewijd aan het leven en werk van de beroemde Tsjechische geleerde Jan Amos Comenius (1592-1670), die de laatste veertien jaar van zijn leven in Nederland doorbracht. Het museum biedt tevens toegang tot zijn mausoleum, in 1937 ingericht door befaamde Tsjechische kunstenaars van die tijd.

In een presentatie en een video-voorstelling wordt een beeld gegeven van de veelzijdige geleerde die Comenius was. Hij is wereldwijd bekend vooral als pedagoog. Zijn beroemdste boek is de Orbis Sensalium Pictus (De zichtbare wereld in plaatjes), maar hij hield zich ook bezig met zaken als theologie, politicologie, cartografie en natuurwetenschappen. Comenius was een centraal figuur in de bewustwording en ontwikkeling van de Tsjechische cultuur.

De vaste expositie getiteld "Vivat Comenius" vertelt aan de hand van acht in een kring geplaatste panelen het verhaal van Comenius' leven. Elk paneel verwijst naar een periode uit zijn leven. De kring van panelen wordt, onder begeleiding van muziek uit Comenius' tijd, gesloten met een beeldprojectie die de inhoud van elk paneel aanschouwelijk maakt.

Het museum beschikt over een bibliotheek, waarin zich o.a. originele drukken van boeken door en over Comenius bevinden. De bibliotheek is op afspraak te raadplegen.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 12 tot 17 uur.