UINH_MuseumBetjeWolff.jpg
In de voormalige pastorie van de NH Kerk in Middenbeemster zetelt sedert 1950 Museum Betje Wolff. De naam van dit museum is ontleend aan de bekende 18e-eeuwse schrijfster Elizabeth Wolff, geboren Bekker, die gedurende haar huwelijk met dominee Adrianus Wolff (1759-1777) in de pastorie heeft gewoond.

Stijlkamers
Het museum biedt een groot aantal stijlkamers uit verschillende periodes en brengt drie eeuwen wooncultuur van Beemster en omgeving tot leven. Verder kent het museum een in de 18e-eeuwse stijl gerestaureerde pastorietuin.

Kipperust
Op de zolder bevindt zich het in 1953 geheel gerestaureerde studeer- en boekenkamertje van Betje, door haarzelf 'Kipperust'genoemd. De bibliotheek bevat naast de zo goed als volledige uitgaven van het werk van Betje Wolff en haar levensvriendin Aagje Deken, veel lectuur welke eenmaal tot de boekenschat van Betje behoorde.

Bezoekers kunnen aan de hand van een rijkelijk geïllustreerd gidsje vrij door het museum lopen. Voor groepen bestaat de mogelijkheid om een inleiding en/of rondleiding te krijgen. Daarnaast biedt het museum nog tal van andere faciliteiten.

De uitgebreide verzameling (meubels, gebruiksvoorwerpen, schilderijen, boeken etc.), veelal schenkingen, is eigendom van het Historisch Genootschap J.A.Leeghwater.

In de zomerperiode organiseert het museum jaarlijks wisselende tentoonstellingen.

Openingstijden

Mei t/m september: dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 17, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.
Oktober t/m april: zondag van 14 tot 17 uur.

Met Pasen en Pinksteren is het museum op beide dagen open van 14 tot17 uur. Op de overige feestdagen is het museum