UINH_PurmerendsMuseum.jpg
Het Purmerends Museum is gevestigd in het voormalig stadhuis aan de Kaasmarkt. Dit pand werd in 1912 gebouwd door de Purmerendse bouwmeester Jan Stuyt.

Het museum is vooral bekend om de fraaie collectie Purmerends Jugendstil Aardewerk. In de periode 1895-1907 was Purmerend een centrum voor de fabrieksmatige productie van sieraardewerk, een voorbeeld van de vernieuwingsbeweging in de kunstnijverheid. De plateelbakkerijen van Wed. N.S.A. Brantjes & Co, NV Haga, Jb Vet & Co en L. Huisenga maakten vazen, beelden, tegeltableaus en serviesgoed van ontwerpers zoals August Falise, Chris van der Hoef, Chris Lanooy en Henri Teixeira de Mattos.

In het Purmerends Museum leert u de geschiedenis van stad en haar omgeving kennen. Van middeleeuws vissersdorp tot marktstad en groeikern. Eerst gelegen tussen de meren en later, na de droogleggingen, tussen de polders Beemster (Unesco werelderfgoed monument), Purmer en Wormer. Het museum geeft met afbeeldingen, prentbriefkaarten, voorwerpen en maquettes een levendig beeld van het karakter, de bedrijvigheid en de ontwikkeling van de stad. In het museum vindt u verder een presentatie gewijd aan de bekende architecten J.J.P. Oud en Mart Stam, beiden in Purmerend geboren en opgegroeid. Ook treft u hier werk van de lange tijd in Purmerend werkzame graficus Jac. Jongert, een pionier in het ontwerpen van huisstijlen, zoals voor Wed. G. Oud Pz & Co te Purmerend en voor Van Nelle te Rotterdam.

Openingstijden

Gesloten op 1 januari, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 25 december.