Museum en Beeldentuin Nic Jonk
In 1965 startte de kunstenaar Nic Jonk zijn eigen museum en beeldentuin in Grootschermer. 48 jaar later is het uitgegroeid tot een uniek kunstgebeuren, waar kunst en natuur op onnavolgbare wijze met elkaar samengaan.

Nic Jonk staat bekend om zijn plastische beeldhouwerken met rondingen, die in brons zijn gegoten. Hij was weg het vrouwelijke model en liet zich in zijn beelden inspireren door voorgangers als Maillol, Renoir en Bourdelle. Zijn werk getuigt van respect voor het leven en bezit een ongekende oerkracht. Het handelt over liefde en vruchtbaarheid en laat opvallend veel vrouwelijke vormen zien. In zijn beeldentuin in Grootschermer staan kolossale sculpturen, waar de levensvreugde onbekommerd vanaf spat. Het zonlicht werpt mooie patronen van licht en schaduw op de gepolijste huid van brons.
Verspreid door heel Nederland staan er zo'n 250 beelden van Nic Jonk in (semi) openbaar bezit. Maar ook in Duitsland, Italiƫ, Spanje, Frankrijk en de V.S. staan zijn beelden.

De beeldentuin in Grootschermer is gelegen in het nog ongerepte Noordhollandse polderlandschap, waar de 30 bronzen sculpturen van Nic Jonk, omgeven door wolken, water en wuivende rietkragen prachtig tot hun recht komen.
Het eigen ontwerp van de tuin en de bijzondere beplanting maken het tot een prachtig geheel.
In de verschillende zitjes aan de waterkant kunt u genieten van het unieke uitzicht op het polderlandschap. Hier kunt u nog tot rust komen en genieten van het samenspel van kunst en de natuur.

De oorspronkelijke boerderij is in de loop der jaren verbouwd tot een sfeervol museum, met prachtig lichtinval met mooie doorkijkjes naar de beeldentuin. In het museum is een grote verscheidenheid aan kunst te bezichtigen en ook te koop.
Kunst in alle prijsklassen, waaronder kunstkaarten met gedicht van Greet Jonk-Commandeur, gedichtenbundels van dezelfde schrijfster, kalenders, kunstboeken, sieraden, stropdassen en replicabeeldjes.

Museum en beeldentuin nic jonk is een familiebedrijf dat al 45 jaar zonder subsidie in stand wordt gehouden. Nic Jonk overleed in 1994, zijn levenswerk wordt voortgezet door de zoon Zeger, met ondersteuning van zijn vrouw Annelies en moeder Greet Jonk-Commandeur.

In het museum zijn naast de beelden, schilderijen, grafiek, keramiek, glas en perspexobjecten van Nic Jonk, ook schilderijen en zeefdrukken van Marc Jonk te zien. Keramiek en bronzen beeldjes van Barbara Jonk, tekeningen van Saskia Jonk, gemengde techniek van Rogier Jonk, foto's van Gabriella en Zeger Jonk. Verder is er permanent werk te zien van bekende schilders als Heijboer, Appel, Bohemen, Cremer, Brood en een collectie oudheden die door Greet Jonk uit de beeldentuin zijn opgegraven en een verzameling beeldjes uit de Griekse Oudheid.

Een prachtige collectie opgravingen van Kees Box, gevonden in de dorpen rondom de eilandspolder.

Openingstijden

Beide Pinksterdagen van 13 tot 17 uur.